DİYABAKIR'DA ENDOSKOPİK HİPOFİZ CERRAHİSİ AMELİYATLARI BAŞLADI
26 Temmuz 2018

Ülkemizde sayılı merkezlerde burundan girilerek yapılan beyin tümörü ameliyatlarına, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlandı.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Abdurrahim TAŞ tarafından Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa gerçekleştirilen operasyonda,endoskopik endonazal yöntemle burundan girilerek beyin tümörü ameliyatı yapıldı.

Ameliyatı yapan Op.Dr. Abdurrahim TAŞ yaptığı açıklamada; "Beyin tümörlerinin yaklaşık %15’ini hipofiz tümörleri oluşturur. Bu tümörlerin çoğu iyi huyludur. Hipofiz bezinden kaynaklanan tümörlerin %75’i normalden fazla hormon salgılar. Bunun sonucunda; Cushing sendromu, Akromegali, (el ve ayaklarda büyüme), Prolaktinoma ve Hipotiroidi ortaya çıkabilir.

Tümörler büyüdükçe hipofiz bezinin hormon salgılama fonksiyonu bozulur ve hormon yetersizliği ortaya çıkar. Büyük tümörler, görme sinirine yaptıkları baskı nedeniyle sıklıkla görme bozukluklarına da yol açarlar.

Bu yöntemle tümörün daha geniş oranda çıkartılmasının yanında burun içi yapıların zarar görmemesi ve komplikasyon oranın düşük olması nedeniyle hastanede kalış süresi azalmakta ve hastalar daha kısa sürede normal hayatlarına dönebilmektedir." şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mehmet Sait AVAR ise "İlimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesine hizmet veren önemli bir sağlık Merkezi konumunda bulunmaktadır. Hipofiz cerrahisi gibi özellikli bir işlemin ilimizde yapılabiliyor olması bölgemiz ve hastalarımız açısından önemli bir kazançtır. Ameliyatın artık SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmasıyla bundan sonra hastalarımızın da dış merkezlere sevkini önlemiş olduk. Başarılı operasyona imza atan hekimimize ve ekibimize teşekkür ediyorum." dedi.

• WhatsApp Image 2018-07-20 at 16.39.20(2).jpeg
  • WhatsApp Image 2018-07-20 at 16.39.20.jpeg