İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “EKİM AYI MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI’’ ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN FARKINDALIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR!!!
26 Temmuz 2018

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “EKİM AYI MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI’’     ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN FARKINDALIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR!!!

2004 yılından beri meme kanserinde erken teşhisin öneminin ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı”  olarak belirlenmiştir. Yurt genelinde meme kanserine yönelik eğitimler ve bilinçlendirme kampanyaları gerek sivil toplum kuruluşları gerekse Bakanlığımızca sürdürülmektedir. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15.000 kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin % 20-25’i meme kanseridir ve  her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır.

Meme kanserinin erken tanısında;

• 20-40 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi,
  • 40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir.

40-69 yaş arasındaki kadınlar meme kanseri taraması içinİl Sağlık  Müdürlüğüne bağlı Aile sağlığı Merkezlerine (ASM)  veya KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ) başvurarak, ÜCRETSİZ  Mamografi çekimi yaptırabilirler.

Diyarbakır KETEM:   Büyükşehir Belediyesi karşısı  Yenişehir Mahallesi Lise Caddesi 4.Sokak No:22  Tlf: (0412) 223 71 23

Bağlar KETEM: Mevlana Halit Mah. Dicle Bulvarı Oryıl Petrol Yanı Bağlar AÇSAP Binası Tlf : (0412) 226 42 25

Kanserle mücadelede erken tanı başarının temel şartı kabul edilmektedir.“Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Etkinlikleri” çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Şube organizasyonuyla şehrimizde bulunan billboardlara kanser konulu afişler asılmış,kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri,  taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi, farkındalık kazandırılması amacıyla 12-13-14 Ekim 2017 tarihlerinde Diyarbakır TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezinde  organize edilen ‘Ev’ leniyoruz Fuar’ ında,14 Ekim 2017 tarihinde NCİTY AVM, Forum AVM, 22 Ekim 2017 tarihinde NCİTY AVM, Forum AVM, 28 Ekim 2017 tarihinde NCİTY AVM, Forum AVM’de farkındalık standı kurulmuş, el broşürü ve farkındalık materyalleri dağıtılarak Meme Kanseri, Kanser ve Kanser Taramaları  konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Yapılan etkinliğe halkın   katılımı ve desteği sağlandı. Kanser ve kanser taramaları konularındaki eğitim ve faaliyet etkinliklerimiz sadece Ekim ayıyla sınırlı kalmayıp tüm yıl ve ay boyunca devam ederek konunun sürekli gündemde tutulması, kanser ile ilgili konularda halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.

“FARKINDAYIZ KANSERİ YENECEĞİZ…
RESİMLER.rar